Lautapelit ovat olleet suosittua ajanvietettä jo tuhansien vuosien ajan, jolloin pelaajat ovat pelatessaan kehittäneet samalla strategisia taitojaan ja resurssien hallintakykyään. Teknologian kehittyessä monet lautapeleistä ovat siirtyneet verkkoon, ja pelien valikoima on laajentunut räjähdysmäisesti uusien pelien tupsahdellessa esiin tämän tästä.
Resurssien hallinnassa on kyse tiiviisti ilmaistuna itselle edullisten elementtien, kuten pisteiden keräämisessä tai niiden pelaamisessa strategisella tavalla pelin voittamiseksi, ja se on säilynyt yhä keskeisenä elementtinä useissa moderneissa iGaming-peleissä.
Mistä resurssien hallinnassa on kyse?
Useassa suositussa pelissä resurssien, kuten pisteiden tai materiaalien kerääminen ja niiden taitava hallinta ovat keskeisiä elementtejä, jotta pelissä voi edetä menestyksekkäästi.
Yhtenä esimerkkinä resurssien hallinnasta nykyaikaisissa verkkopeleissä esimerkiksi casino sivustolla voisi olla blackjack, jossa tarkoituksena on tiivistetysti kerätä kahdella tai useammalla kortilla tietty pistemäärä jakajan käden voittamiseksi. Resursseja kerätessä strategiset päättelytaidot ovat erityisen tärkeitä ja pelaaminen edellyttää huolellista suunnittelua.
Joissakin peleissä puolestaan on tärkeää saada kerättyä mahdollisimman paljon pisteitä. Pelaajan on tällöin pystyttävä hyödyntämään käytettävissään olevat resurssinsa optimaalisesti voittaakseen. Esimerkiksi Dinner in Paris -pelissä voittaja on se, joka saavuttaa tietyn määrän tavoitteita tai kun pelin keskeiset elementit loppuvat, jolloin loppupisteet lasketaan yhteen määrätyllä tavalla.
Kummassakin tapauksessa onnella tai sattumalla on oma merkityksensä, mutta mitä harjaantuneempi pelaaja on käyttämään resurssejaan taidokkaasti, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on päihittää vastustajansa ja päästä tavoitteeseensa.
Kilpailun merkitys lautapeleissä
Kuten lautapeleissä aina, pelejä pelataan joko itsenäisesti toista tai toisia vastaan, tai yhteistyössä toisia pelaajia vastaan. Vastustajaa tai vastustajia mahdollisesti myös sabotoidaan pelin aikana heidän voittamisekseen, tai yhteistyötä tehdään yhden tai useamman osapuolen kanssa vastapelaajien päihittämiseksi.
Tiimityöskentely vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja, ja molemmilta tai omalta joukkueelta taitavaa strategista ajattelua, sillä resursseja hallitaan yhdessä. Epäsuotuisat päätökset vaikuttavat pelin kulkuun tietenkin negatiivisesti, joten on tärkeää, että joukkuetoverit puhaltavat yhteen hiileen.
Joissakin peleissä vuorostaan resurssit voivat olla rajallisia, ja niistä kilpailu on keskeistä voittamiseksi. Pelaajien on pystyttävä arvioimaan omia resurssejaan ja mukautettava strategiaansa suhteessa toisiin pelaajiin jatkuvasti. Tästä esimerkkinä on klassinen shakki, jossa kummallakin osapuolella on tietty määrä pelinappuloita, joita “syödään” molemmin puolin, samalla kun suojellaan omaa kuningasta. Tavoitteena on saada hyökättyä vastapuolen kuningasta kohtaan niin, ettei vastustaja saa siirtoa pelin sääntöjen mukaan torjuttua.
Onnea vai sattumaa?
Vaikka pelitaidot ja strategiset päättelykyvyt ovatkin tärkeitä missä tahansa pelissä, viime kädessä voittamisessa on usein kyse silkasta onnesta – tai sattumasta.
Monessa pelissä satunnaisuuden osuutta korostetaan esimerkiksi noppien heittämisellä, jolloin kaikkein taidokkainkin arpakuution heittäjä saattaa saada epäsuotuisan arpaluvun tuurista riippuen. Satunnaisuuden aspekti tuo peliin vaihtelua ja voi keikauttaa pelitilanteen täysin antamalla häviöllä olleelle osapuolelle mahdollisuuden tilanteen tasaamiseen. Moni meistä on varmasti kokenut pelatessaan tämän kumpanakin osapuolena, kuten vaikkapa Monopolia pelatessa?
Resurssien hallinnan yhdistäminen satunnaisuuteen muun muassa korttien nostamisella tai noppien heittämisellä tekee jokaisesta pelikokemuksesta juurikin ainutlaatuisen. Miksi muuten jaksaisimme pelata Monopolia kerta toisensa jälkeen? Jokainen meistä voi kehittää taitojamme resurssien hallinnan suhteen, mutta juuri onnen tai sattuman mahdollisuus pitää pelikokemuksen tuoreena ja tarjoaa hauskoja yllätyksiä.
Talouden strategisen hallinnan tärkeys
Hyvä resurssien hallintakyky voi vaikuttaa merkittävästi pelin lopputulokseen, siinä missä strategisella päättelykyvyllä ja muiden pelaajien siirtojen älykkäällä huomioon ottamisella sekä sattumalla on omat osuutensa. Parhaassa tapauksessa lautapelit opettavat niin reaali- kuin virtuaalimaailmassa oleellisia taitoja, joita voi käyttää hyväksi myös arkisessa elämässä.
Maksullisissa verkkopeleissä on toki tärkeää pitää huolta siitä, että resursseja eli rahavaroja jää myös arjen pyörittämiseen. Jos pelaaminen huolestuttaa, sitä on mahdollistaa rajoittaa ja apua tähän voi hakea muun muassa täältä.
No Comment! Be the first one.